Doncs sí, és possible, i jo ho he fet. Com? Us ho explico.
Ho vaig fer l’estiu del 2009, a Bèlgica, en un curs de construcció d’acordions organitzat per l’associació La Gatte d’or i impartit per Emmanuel Pariselle (acordionista i constructor francès).
Érem 11 alumnes, i vam sortir-ne amb 11 acordions, ben fets i del tot “de veritat”. Vam construir-nos un acordió com aquest (de dues files i mitja i 14 baixos).
Aquest va ser el resultat de 7 dies de treball intens, de sol a sol. No tothom tenia coneixements de bricolatge ni les mateixes habilitats. Per això tothom va col·laborar en cadascuna de les fases (i no només amb l’acordió propi) i vam tenir l’ajuda imprescindible del professor, i dels més hàbils en el maneig de certes màquines. Us explico el procés, il·lustrat amb quatre fotos?
FASE 1 – MUNTATGE DE MECANISMES DE MÀ ESQUERRA
Quan vam arribar al taller, el material preparat tenia més o menys aquesta pinta. Lluny de ser un kit d’acordió que només calgués muntar, vam trobar-nos amb tot de peces que caldria elaborar en molts passos abans de començar a ensamblar alguna cosa semblant a un acordió. Vam començar per muntar els mecanismes interns de la part esquerra de l’acordió.
FASE 2 – FUSTERIA. FABRICACIÓ I MUNTATGE DELS SOMIERS
Els somiers són les estructures de fusta on van fixades les llengüetes, que possibiliten que cadascuna d’elles tingui la seva cavitat estanca d’aire. No són senzills, i fabricar-los amb precisió comporta molts passos… Una vegada ensamblades totes les parts de fusta, vam començar a muntar-hi les llengüetes (cada acordió tenia el seu joc complet, encarregat prèviament).
FASE 3 – FUSTERIA. FABRICACIÓ DE LES CAIXES (DRETA I ESQUERRA) I DE LA REIXETA.
Les dues caixes de l’acordió estan fetes amb planxes de fusta relativament prima; per això s’han de tallar i encolar amb precisió, i reforçar una mica a les cantonades, per què siguin prou sòlides i no perdin aire! Després hi vam incrustar la marqueteria.
Pel que fa a la reixeta que protegeix les llengüetes de la dreta, com veieu, vam retallar-la amb una serra de vogir elèctica, i seguint una plantilla de paper. Una feina de 8 hores!
FASE 4 – ACABATS DE LES CAIXES, MUNTATGE DELS MECANISMES DE LA PART ESQUERRA. ENCOLAT DELS MARCS A BANDA I BANDA DE LA MANXA. EN PARAL·LEL: AFINACIÓ
Acabades totes les parts de fusta visibles des de l’exterior, vam untar-les amb oli (que protegeix i dóna color). També vam encolar uns marcs rectangulars a banda i banda de la manxa de cartó (que s’encarrega feta; també ho fan les fàbriques d’acordions). Paral·lelament: el taller comptava amb dos afinadors professionals que anaven fent aquesta feina amb tots els acordions. És una tasca lenta i precisa, que demana certa experiència… per això no vam poder-ho fer directament els alumnes del curs (si més no, en els 7 dies que teníem!).
FASE 5 – ACABATS. ENSAMBLATGE DE TOT L’ACORDIÓ I MUNTATGE DE LA MECÀNICA DE LA MÀ DRETA
Després de tot el procés, només quedaven els retocs finals!: El muntatge de la mecànica de la mà dreta (torsió precisa dels eixos que uneixen cada botó amb cada tapa, i cargolat dels botons); fixació de corretges i tancaments de manxa, i poc més! Tornar cap a casa, cadascú dels 11 alumnes (4 belgues, 3 francesos, 2 anglesos, 1 italià, 1 català) amb el seu propi acordió!